Hävikkiviikolla kampanjoidaan ruokahukan vähentämiseksi

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään viikolla 37 eli 8.–14.9. Kuluttajaliiton koordinoima Hävikkiviikko järjestetään nyt toista kertaa. Kumppaneiksi on lupautunut suuri joukko toimijoita elintarvikeyrityksistä järjestöihin ja kaupasta ravintola-alaan. Myös Maa- ja kotitalousnaiset ovat mukana kampanjoimassa ruokahävikin vähentämiseksi. 
 
Viikon tavoitteena on saada ihmiset pohtimaan omia kulutus- ja ruoanlaittotottumuksiaan sekä jakaa tietoa hävikistä koko ruokaketjussa – alkutuotannosta kauppoihin ja keittiöihin. Viikon aikana järjestetään tempauksia ja jaetaan ruokahävikin vähentämiseen tähtäävää tietoa, vinkkejä ja ideoita.
 
Kuluttajaliiton nettisivuilla on runsaasti tietoa ruokahukasta ja ideoita sen pienentämiseksi. Hävikistä herätetään keskustelua myös Hävikkiviikon Facebook-sivuilla, Twitterissä ja Instagramissa. 
 
Kuluttajaliitto järjestää Hävikkiviikon aikana tapahtumia eri puolilla maata. Torstaina 11.9. jaetaan kaupoilta saaduista hävikkiraaka-aineista valmistetut yhteensä 5 000 lounasta Helsingissä, Tampereella ja Turussa. 
 

Faktaa ruokahävikistä

 
  • Keskiverto suomalainen heittää vuosittain 24 kiloa ruokaa roskin, noin 125 euron edestä. Tämä on noin kuusi prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta.
  • Kotitalouksien, teollisuuden, kaupan ja ravitsemuspalveluiden yhteenlaskettu ruokahävikki on 335–460 miljoonaa kiloa vuodessa. Se vastaa noin 10–15 prosenttia kulutetusta ruoasta. 
  • Noin viidennes ravintoruoasta päätyy Suomessa roskiin. 
  • Maailmanlaajuisesti ruokaa menee hukkaan, jopa 25–30 kaikesta tuotetusta ruoasta. On arvioitu, että tällä määrällä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä lisää.
    Lähde MTT:n Ruokahävikkitutkimus 2013 ja FAO
 

Nappaa vinkit ruokahävikin vähentämiseksi 

 
Twitter ja Instagram #hävikkiviikko
 
 
 
 
 
 

Jaa