Maa- ja kotitalousnaiset suosittelee tammikuussa herkuttelemaan blineillä ja mädillä

Talvi on parasta aikaa nauttia blineistä, suosittelee Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Jenni Kunnaala. Blinit eli linnit ovat venäläisiä suolaisia ohukaisia. Ortodoksisen perinteen mukaan niitä nautitaan mädin kanssa erityisesti laskiaisen aikaan, mutta ne sopivat tuhdiksi purtavaksi milloin vain kylmänä vuodenaikana.

- Blinitaikinalle on ominaista happamuus, joka syntyy, kun jauhojen, maidon ja hiivan seoksen annetaan käydä riittävän kauan ennen paistamista, Jenni Kunnaala kertoo.

Blinit valmistetaan yleensä vehnä- ja tattarijauhoista. Taikinan voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Se säilyy jääkaapissa noin kaksi vuorokautta. Kuohkeutta blineihin saadaan lisäämällä taikinaan olutta tai valkuaisvaahtoa juuri ennen paistamista.

- Paista blinit valurautapannulla miedohkolla lämmöllä, jotta ne kypsyvät myös sisältä, kehottaa Jenni.
- Parhaimmillaan blinit ovat suoraan pannulta lautaselle tarjottuina, mutta tarvittaessa ne voi paistaa etukäteen ja lämmittää 200-asteisessa uunissa ennen tarjoamista.

Perinteisiä, suosittuja lisukkeita blineille ovat mäti, smetana, hienoksi silputtu sipuli, suolakurkku ja hunaja.

Arvostettu ja maukas mäti

Kalan mäti on arvostettua ja maukasta herkkua. Se on parhaimmillaan vähän ennen kalan kutuaikaa. Mäti joko lypsetään tai kalan avaamisen yhteydessä otetaan talteen erilliseen astiaan. Kalojen kutuajat vaihtelevat lajeittain. Mateen kutuaika on alkuvuodesta. Syksyllä kutevat muikku ja siika, joiden mäti on erityisen arvostettua. Kirjolohen kutuaika on keväällä. Silakka sen sijaan kutee sekä keväällä että syksyllä.

Kaupoissa mätiä on saatavana ympäri vuoden joko tuoreena tai pakastettuna. Makeanveden kalojen ahvenen, hauen, mateen ja kiisken mäti täytyy pakastaa suolaamatta ennen nauttimista mahdollisten loisten tuhoamiseksi. Mädin tulee olla vähintään yhden vuorokauden pakastuslämpötilassa (-18 °C). Mäti pilaantuu nopeasti, eikä sitä pidä säilyttää pitkään jääkaapissa. Miedosti suolattu mäti säilyy jääkaapissa noin vuorokauden. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa ja nautitaan mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen.

Katso blini- ja täyteohjeet.

Jaa