Lapin mustikka-hillakiisseli

Hilla ja muut luonnonmarjat ovat Lapin aarre

Lapin mustikka-hillakiisseli

Mustikka-hillakiisseli

1 l vettä
5 dl mustikoita
0,5–1 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
4 dl hilloja

Laita kylmään veteen 3 dl mustikoita ja keitä mehuksi. Mausta liemi sokerilla.

Saosta mehu kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla ja anna kiisselin kiehahtaa.

Lisää loput mustikat ja hillat (jäiset marjat kuumaan kiisseliin, mutta tuoreet jäähdytettyyn kiisseliin.)

Kaada tarjoiluastiaan, ripottele kiisselin pinnalle vähän sokeria ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Tarjoa lisänä maitoa tai kermavaahtoa.

Vinkki! Osan mustikoista voi korvata variksenmarjoilla eli kaarnikoilla siten, että niistä keitetään mehu, joka saostetaan kiisseliksi. Valmiin kiisselin joukkoon lisätään mustikoita ja hilloja.

Hilla houkuttelee Lappiin

”Marjat ovat aina kuuluneet lappilaiseen ruokapöytään”, Lapin maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen kotitalous- ja yritysneuvoja Anneli Salmela korostaa. Lapin erityinen helmi on hilla – ja lappilaisittain nimenomaan hilla, ei lakka eikä suomuurain. Jo 1600-luvulla tiedettiin hillan ehkäisevän keripukkia, mutta marjojen uuttera hyödyntäminen on leimannut alueen ruokakulttuuria näihin päiviin asti. ”Syksy on keräämisen aikaa. Silloin täytetään pakkaset äärimmilleen.” Alkukesästä jännitettiin hallaöitä, sillä tänä kesänä kukinta-aikaan oli niin kylmä, että maassa oli lunta.

Vaikka alueellisten ruokaperinteiden rajat ovat nykyisin hälvenneet, nojaa Lappi vankasti luonnonantimiin; marjoihin, sieniin ja riistaan. Taustalla on maantieteellinen sijainti, myös alueen lukuisat tuotteliaat pienyrittäjät.

Aikaisemmin marjoja nautittiin etenkin puuroissa ja jälkiruuissa. Nyt niistä syntyy mitä moninaisimpia tuotteita. Yrittäjät ovat ahkeria tuotekehittelijöitä. ”Tuotteet on kehitettävä niin, että ne maistuvat myös eurooppalaisille matkailijoille. Paseeratut hillat ja erilaiset parfaitit ovat esimerkkejä tarjonnasta”, Anneli mainitsee.

Kiisseli on Annelin mielestä mainio perinneherkku, joka ansaitsisi paikan hienommissakin tarjoiluissa. ”Monet pitopalvelut ja paikallisten yhdistysten emännät osaavat vielä hyödyntää perinneruokia. Mutta ravintolassakin voisi moussen sijaan hyvin tarjota tuoremarjoista tehtyä kiisseliä. Se on terveellinen, yksinkertainen valmistaa ja kaunis tarjottava!”, Anneli hehkuttaa. Kiisselin voi hyvin valmistaa myös marjoja mehustamatta. Tällöin marjoista puolet voi laittaa vesimäärään, suurustaa ja lisätä loput valmiiksi suurustettuun kiisseliin. Värikäs tuoremarjakiisseli maistuu parhaalta maidon tai kermavaahdon kera.

Hyvien hillasoiden sijaintia on lappilaiselta turha mennä utelemaan. Arvomarjan apajat pidetään visusti omana tietona. Jos oma uskallus ei riitä hillasoilla seikkailuun, voi hilloja lähteä hakemaan esimerkiksi Ranuan hillamarkkinoilta. Elokuun ensimmäiseen viikonloppuun ajoittuvat markkinat ovat tältä kesältä ohi, mutta ensi kesää ajatellen kannattaa ajankohta laittaa korvan taakse.