Makea omenaleipä

Mehevä leipä sopii jouluviemisiksi

Omenaleipä
Kuva: Timo Viljakainen

Makea omenaleipä

2,5 dl vettä ja/tai omenamehua
2 rkl  tummaa siirappia
noin 1 tl  suolaa
1 dl  ruisjauhoja
0,5 pss  kuivahiivaa
noin 5 dl  vehnäjauhoja
3 dl  omena- ja/ tai porkkanaraastetta
1 dl  rusinoita
1 dl  siemeniä ja/tai pähkinöitä
1 rkl  rypsiöljyä
öljyä vuoan voiteluun

Lämmitä neste reilusti lämpimäksi (42 °C). Lisää siirappi ja suola.

Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin ja jauhot nesteeseen. Lisää noin puolet vehnäjauhoista.

Lisää omena- ja/tai porkkanaraaste, rusinat ja siemenet tai pähkinät. Lisää jauhoja hiljalleen ja vaivaa huolellisesti puulastalla tai käsin, lisää öljy vaivaamisen loppuvaiheessa. Taikinan tulee jäädä melko löysäksi.

Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä.

Voitele vuoka öljyllä. Painele taikina kevyesti vuokaan. Taputtele pinta kauniiksi.

Anna kohota vielä hetken aikaa. Voitele halutessasi vesi-siirappiseoksella tai kananmunalla, saat tällöin leipään kiiltävän pinnan. Voit myös koristella leivän esimerkiksi siemenillä.

Paista 175 asteessa noin 1 h 15 min.