Härkäpapu antaa härän voimat

Härkäpapu ja herne sekä muut palkokasvit sisältävät hyvälaatuisia proteiineja, joita tarvitaan elimistössä kasvuun ja elintoimintojen säätelyyn. Joka aterialla ei tarvita välttämättä kalaa tai lihaa, sillä palkokasveja sisältävästä kasvisruuasta saa proteiineja riittävästi.

Palkokasveista saa myös useita B-vitamiineja, kuten folaattia sekä tärkeitä kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia. Lisäksi palkokasvien ravintokuitu pitää yllä kylläisyyttä, mikä auttaa painonhallinnassa.

Popsi, popsi papuja

Kesällä härkäpapua voi käyttää tuoreena. Pavut täytyy kuitenkin kypsentää ennen syömistä, jotta niiden sisältämät mahavaivoja aiheuttavat aineet tuhoutuvat. Kun pavut ovat pikkusormen kokoisia, ne voi kypsentää palkoineen, isommista käytetään vain pavut.

Tuore, höyrytetty häkäpapu on mainio lisäke kalalle tai aines vokkiruokaan. Itse viljeltyjä papuja voi kuivattaa tai keittää ja pakastaa talven varalle.

Myös muut vihreät pavut, kuten taitepapu, vaativat kypsennyksen ennen käyttöä. Liian kauan ei tätä maukasta lisäkeruokaa kannata kypsentää, noin 10 minuuttia riittää.

Kätevät kuivatuotteet

Kaupallisesti viljellyt pavut kuivataan sadonkorjuun jälkeen ja niistä tuotetaan myös kätevää papurouhetta sekä jauhoa. Kuivatuotteita on helppo lisätä esimerkiksi mureketaikinaan, josta saa maistuvia papupihvejä. Makaronilaatikossa härkäpapurouhe korvaa jauhelihan.

Härkäpapujauhoa voi lisätä myös lettu-, pannukakku- tai sämpylätaikinaan, jolloin ruokien proteiinimäärä kasvaa. Kuivattuja kokonaisia papuja liotetaan yön yli ennen käyttöä, vesi vaihdetaan ja pavut keitetään kypsäksi, noin puoli tuntia.

Herkkuja myös herneestä

Kesäherneitä ei tarvitse kypsentää, sokeriherneet voi rouskutella palkoineen ja silpoydinherneiden palkojen sisältä napsitaan mehevät herneet. Herneitä kannattaa riipiä myös salaatin sekaan, ne antavat mukavaa purtavaa ja makeaa makua.

Herne sopii ainesosaksi monenlaisiin keittoihin, patoihin ja vokkiruokiin. Pakasteherne on kätevä, tuoreen veroinen ruoka-aine talvikäyttöön. Perinteistä säilykehernettäkään ei kannata unohtaa, siitä voi surauttaa sauvasekoittimella mausteisen levitteen leivälle.

Vanha viljelyskasvi

Härkä- eli peltopapua on Pohjolassa viljelty jo 1200-luvulla, mutta sen käyttö unohtui perunan yleistymisen myötä. Viime vuosina härkäpapu on noussut uudelleen kaupalliseen viljelyyn hyvän ravintoarvonsa ja monipuolisten käyttöominaisuuksiensa ansiosta, ja varsinkin kuivatuotteita on  kaupassa hyvin saatavilla.

Lue lisää
www.kasvikset.fi
www.vegaaniliitto.fi

Aineisto on tuotettu MMM:n tuella.


 

Jaa