Kauran kuitu on ihmeaine

Kauran vaikutuksia elimistöön on tutkittu perusteellisesti ja vilja on todettu superterveelliseksi.

  • Kauran ravintokuitu, beetaglukaani, edistää veren kolesterolitason pysymistä normaalina.
  • Kauran kuitu tasaa verensokerin vaihteluita aterian jälkeen, mikä helpottaa painonhallintaa ja torjuu kakkostyypin diabetesta.
  • Kauran kuitu alentaa veren kolesterolia, mikä vähentää vaaraa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.
  • Kauran kuitu edistää vatsan toimintaa ja auttaa siten ehkäisemään suolistosairauksia.

Kaura käy kaikille

Viljan maku on mieto. Se on lempeää mahalle, vesiliukoinen kuitu suojaa suolen pintaa. Kaura sopii myös niille, jotka kärsivät epämääräisistä mahavaivoista eli ärtyneestä paksusuolesta. Gluteeniton kaura, joka on täysin puhdasta muista viljoista, käy myös keliaakikoille.

Kaikkea hyvää kaurasta

Kauran proteiinit ja rasvat ovat hyvälaatuisia. Rasva on pehmeää kasvirasvaa ja kasvissyöjät voivat täydentää proteiininsaantiaan kauralla. Kaurasta saa useita B-ryhmän vitamiineja sekä kivennäisaineita. Kauran hiilihydraatit auttavat jaksamaan, sillä ne imeytyvät hitaasti.

Kaura sopii arkeen ja juhlaan. Kaurapuuro, leipä, keksit ja paistokset ovat kaikille tuttuja ruokia. Lisäksi on tarjolla kaurakermaa, kaurajogurttia, kauramaitoa, jopa jäätelöä.

Puurosta pikkuleipiin

  • Kaurahiutaleista saa paljon muutakin hyvää kuin puuroa. Niitä voi lisätä kotitekoiseen mysliin ja monenlaisiin leivonnaisiin. Miedon makunsa ansiosta kaura sopii mainiosti marjapiirakkaan ja muffineihin sekä luonnollisesti leipiin, sämpylöihin ja ruokaisiin piirakoihin.
  • Kauralese on kätevä kuitulisä niin marjasmoothieen kuin leipätaikinaankin.
  • Pussiin pakattuja pikapuurohiutaleita on näppärä ottaa evääksi. Niistä puuro valmistuu kuumaa vettä lisäämällä. Heti käyttövalmista on myös perinteinen kaurapohjainen talkkuna, jota voi lisätä viiliin, piimään tai jogurttiin. Kauraa sisältävät välipalakeksit, juomat ja patukat käyvät hyvin lisäenergiaksi liikuntaharrastusten yhteydessä.
  • Suoramyymälöissä on tarjolla kokonaisia kaurasuurimoita, joita keitetään riisin tapaan lisäkkeeksi. Niitä voi myös idättää.
  • Koska kaurassa on rasvaa enemmän kuin muissa viljoissa, sitä ei kannata säilytellä pitkiä aikoja vaan käyttää avattu pakkaus mahdollisimman pian.

Lue lisää
www.lumoudukaurasta.fi
 

Aineisto on tuotettu MMM:n tuella.

Jaa