Uusin lehti 4-5/2020

Varhaisperunoita, perhosia, piknikeväitä... Koti ja maaseutu -lehden kesäinen tuplanumero on kesää pullollaan.

Sari Salon väsymys haihtuu, kun saa upottaa kädet taikinaan tai multaan

Alajärveläinen opettaja ottaa kesästä irti kaiken mahdollisen. Hänen sydämensä sykkii suomalaiselle ruoalle, jonka raaka-aineista monet löytyvät omasta pihasta tai lähijärvestä. Yksi perheen rakastamista herkuista on SariN isän ohjeen mukaan tehty haukisäilyke. Näin se syntyy:

TARVITSET:

1 kg haukea (tai muikkua)

kelta- tai punasipulia

 

Maustekastike

4 rkl ketsuppia

0,5–1 dl öljyä

2 rkl etikkaa

3 tl suolaa

1 tl sitruunapippuria

tilliä maun mukaan

 

Fileoi hauki tai pelkästään suomusta ja poista kalasta keskiruoto. Paloittele kala reiluiksi suupaloiksi.

Lado lasipurkkiin kerroksittain kalaa, paloiteltua sipulia ja maustekastiketta. Lopuksi sulje purkin kannet.

Laita purkit kylmään uuniin ja säädä uuni 125 asteeseen. Anna paistua viisi tuntia. Sammuta uuni ja anna purkkien jäähtyä.

Valmistus on sotkuista puuhaa, joten kerralla kannattaa tehdä isompi satsi. Säilyy kylmässä kuukausia - ellei syödä.

 

 

 

Pikkalan kartanon isäntä Thure Lindeberg iloitsee maa kultaisista tähkistä

Maissitilan isäntä on vuosikymmenien aikana oppinut, että Suomen oloissa keltaisten tähkien viljely ei ole ihan yksinkertaista. Maissi tarvitsee paljon lämpöä, minkä vuoksi alaspäin viistävä pelto on paras kasvupaikka. Vanha merenpohja on ravinteikasta ja sopii siksi hyvin maissinviljelyyn. 

 

Minnan perunat kasvavat pussissa

Minna Aurasella on pieni siirtolapuutarhamökki  muutaman kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Pihalla ei ole tilaa perunamaalle. Siksi Minna kasvatti viime vuonna muutaman varren pusseissa. Pari kuukautta istutuksen jälkeen Minna nosti mullasta kelpoja mukuloita. Aina ei tarvitse olla isoa palstaa kasvien kasvattamiseen. Muun muassa retiisit tai salaatit voi kylvää esimerkiksi parvekkeen kukkalaatikkoon. Näin kaupunkilainenkin voi saada itselleen oman hyötypuutarhan eli pienen mutta ikioman  palan maaseutua.

 

Nuori yrittäjä perustaa luonnonläheisyyteen ja perinteisiin

Venla Siltovuori valittiin maaliskuussa Vuoden 4H-yritys -kilpailun voittajaksi 18 - 26-vuotiaiden sarjassa. Hän on tehnyt tuotekehitystä muun muassa leipomalla pettusipsejä, joihin hän kuorii petun raaka-aineen oman metsän männyistä. Karkea pettujauho antaa sipseille rosoisuutta ja tanakkuutta. Joulun alla Venlan Villit Juuret -yrityksen valikoimissa on myös pettupipareita.

 

 

Kisällipajassa on tekemisen riemua

Vihdissä Harjulanmäen ryhmäkodissa asuvat Kisällin työntekijät saivat pitää pajansa auki tiukkojen koronarajoitustenkin aikana. Työpajalla toimii monenlaisia ihmisiä: kehitysvammaisia, niin sanottuja osatykykyisiä käsityön taitajia, ohjaajia ja avustajia sekä ulkomailta tulleita vapaaehtoistyöntekijöitä. Pajalla käytetään taiteilijoiden suunnittelemia malleja, joista syntyy taitavissa käsissä muun muassa ryijyjä ja mattoja.  Suurin ilo löytyy omasta porukasta ja yhdessä tekemisestä. 

 

 

Jaa