Ympäristön hyväksi

Arkiset ympäristöteot ovat tärkeitä, ja ne voivat olla hyvinkin pieniä ja helposti toteutettavia.

Julkaisemme joka viikko yhden idean, jolla voimme tehdä hyvää ympäristölle. Teot listataan täällä, ja ne julkaistaan Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa. 
Huomisen hyvä teko viittaa tulevaisuuteen, josta meidän kaikkien täytyy pitää huolta juuri nyt. Sillä tarkoitetaan myös sitä, että vaikka ei tänään ehtisi tehdä mitään, voit tehdä hyvää huomenna. Ympäristö kiittää joka tapauksessa. Jokaisella teolla on merkitystä.  

#52Huomisenhyväätekoa

 

19. Kierrätä biojäte!
 

Lajittele ja kierrätä kotona syntyvä biojäte muusta jätteestä erilleen. Polttokelpoisen jätteen seassa biojäte vaikeuttaa jätteenkäsittelyä ja ravinteet menevät hukkaan. Vuonna 2021 uudistunut jätelaki myös edellyttää, että biojäte ja pakkausjätteet lajitellaan entistä tarkemmin yli 10 000 asukkaan taajamissa sijaitsevissa kiinteistöissä, myös omakotitaloissa, viimeistään vuoden 2024 heinäkuusta alkaen. Nyt on hyvä hetki miettiä millä tavalla sinun taloudessasi hoidetaan biojätteen käsittely. Vaihtoehtoja ovat kompostointi, yhteinen biojätekimppa-astia yhdessä naapurien kanssa tai oma biojätekeräys. Omakotitaloasujana erottelemalla biojätteen muista jätteistä voit pienentää jätekustannuksia ja jopa harventaa jäteastian tyhjennysväliä.

Biojätteen kompostointi vaatii hieman aikaa, viitseliäisyyttä, suunnitelmallisuutta ja tuhoeläintiivistä kompostoria. Työ palkitsee kuitenkin puutarhurin muhevalla ja ravinteikkaalla kompostimullalla. Muista laittaa kompostoriin noin puolet biojätteen määrästä kuiviketta. Näin saadaan kompostiin lisää ilmavuutta, sidotaan kosteutta ja hajuja sekä ruokitaan kompostorin tärkeää pieneliöstöä. Kompostin sekoittaminen noin kerran kuukaudessa lisää hapen määrää ja palaminen tehostuu.  Jos pihallasi on tilaa, kannattaa kompostimullan jälkikypsennys tehdä puutarhakompostin seassa. Näin saat mullasta vielä muhevampaa. Kompostorin lisäksi vaihtoehtoja ravinteiden kierrättämiseksi tarjoaa myös bokashi tai matokomposti, joita voi säilyttää sisätiloissa. Kokeile rohkeasti, jää koukkuun kompostointiin ja istuta tänä kesänä kompostimultaan vaikkapa ravinteita rakastava kesäkurpitsa!

 

18. Kerää villiyrttejä, ne ovat aitoa lähiruokaa!
 

Villiyrtit ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Ne ovat ympäristöystävällistä ravintoa, jota voit kerätä ilmaiseksi kotipihaltasi tai lähialueilta. Villiyrteissä on ravintoaineita monin verroin enemmän kuin viljellyissä kasveissa. Esimerkiksi nokkosessa on rautaa neljä kertaa enemmän kuin pinaatissa.

Kaupan salaatin voit korvata esimerkiksi miedon makuisella vuohenputkella tai poimulehdellä. Jos kaipaat enemmän makua, salaatin sekaan voi lisätä voikukan lehtiä. Tiesitkö, että Suomessa on yli 500 voikukkalajia? Sileälaitaiset voikukan lehdet eivät ole niin kirpeitä kuin sahalaitaiset lehdet. Lisäksi lehden keskiruoti kannattaa ottaa pois ennen syömistä.

Säilö myös villiyrttisatoa talven varalle. Voit kuivata villiyrttejä ja tehdä niistä viherjauhetta, jota on helppo ripotella ruoan päälle.

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Keski-Suomi.

 

 

17. Perusta pihaniitty!
 

Perusta oma pihaniitty!

Yksitoikkoisen ja paljon hoitoa vaativan nurmikon voi korvata kukkivalla pihaniityllä.
Voit jättää esimerkiksi pihan aurinkoisimman ja karuimman nurkan lannoittamatta ja niittää sen kerran-pari kesässä ja haravoida niitoksen pois.

Niityn aikaansaamiseen voi mennä muutama vuosi. Voit myös kasvattaa haluttuja monivuotisia niittykasveja purkeissa ja siirtää isompina taimina niitylle.

Jo pienikin kaistale luonnonniittyä lisää pihasi luonnon monimuotoisuutta huomattavasti. Kesällä voit keskittyä nurmikonleikkuun sijaan niityn kasvien ja hyönteisten tarkkailuun. Kukkivat niittykasvit tarjoavat tärkeää ravintoa muun muassa mesipistiäisille ja perhosille.

Niityn voi perustaa myös kylvämällä. Tärkeää on, että maapohja ei ole liian ravinteikas. Tarvittaessa voi kuoria multavaa pintamaata pois. Pohjakasviksi voi kylvää matalia, rönsyäviä heiniä 50-100g/aari. Niittykasvien siemeniä kylvetään 1 dl = 50g aarille. Alussa on hyvä niittää yksivuotisia rikkakasveja 10 cm sänkeen.

Kylvettävät kasvilajit valitaan paikan olosuhteiden mukaan. Kuivalla paikalla viihtyvät mm. kissankello, ketoneilikka ja kangasajuruoho. Tuoreemmilla paikoilla menestyvät esim. ahdekaunokki, päivänkakkara, nurmitatar, niittyhumala ja apilat.  

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Oulu. 

 

16. Tee hävikistä herkkuja!

 

Tuliko pääsiäisenä varattua ruokaa yli tarpeiden? Ei hätää, hävikistä herkuksi -ideoinnilla pääset eroon ruokahävikistä ja arvokkaat raaka-aineet pääsevät uusiokäyttöön. 
 
Tässä hyviä vinkkejä: 
 
Lampaanliha:
hyödynnä hernekeitossa tai paimenpaistoksessa 
 
 
Mämmi: 
mämmiä voi laittaa leipätaikinaan tai sämpylöihin.
 
Maitotaloustuotteet:
tee pannareita tai käytä ylimääräistä maitotuotteita sosekeittoihin tai leivontaan. 
 
Keitetyt munat:
Kananmunat sopivat ruokaisaan salaattiin tai piirakkaan, jonne voi piilottaa paljon muutakin esim. loput graavilohet tai savukalat.  

 

Ohje suolaiseen piirakkaan, johon käyvät hyvin monet pääsiäisen tähteet. Nauti raikkaan salaatin kera lounaana. 

Pohja:

2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
50 g voita
1 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sulatettu voi ja vesi yhtä aikaa.
Sekoita nopeasti aineet yhteen, älä vaivaa pitkään. Levitä taikina leivinpaperin päälle piirakkavuokaan, älä jätä korkeita reunoja.

Täyte:

1 pieni purjo
200 g kalaa tai lihaa tai kasviksia
3 munaa
2 dl maitoa
(juustoraastetta halutessa)

Pese purjo huolella ja hienonna se. Kuutioi kala tai liha. Sekoita munat maitoon, vatkaa kevyesti. Levitä täyte piirakkavuokaan ja kaada munamaito päälle.
Paista 200 asteessa, noin 30 minuuttia.
Tuplaamalla ohjeen saat uunipellillisen herkullista piirakkaa isommalle väelle.

Lisää vinkkejä maa- ja kotitalousnaisten nettisivuilla tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Länsi-Suomi

 

15. Tallenna virpomisoksien koristeet seuraavalle vuodelle!

 

Menneenä Palmusunnuntaina monissa kodeissa vieraili virpojia kauniisti koristeltujen pajunoksien kanssa. Pääsiäisen jälkeen harva enää pitää oksia esillä. Ennen oksien heittämistä pois niistä kannattaa ottaa koristeet talteen itselle tai antaa pienten lasten vanhemmille seuraavan vuoden vitsoja varten. Tämä pieni teko on helppo toteuttaa ja siten lapsetkin oppivat jo pienestä lähtien, että tavaroiden turhaa ostamista ja roskiin heittämistä on syytä välttää.

Tuotteiden valmistuksessa ja raaka-aineiden jalostuksessa syntyy usein huomattavasti enemmän jätettä kuin lopulta itse tuotteesta. Poisheitetyksi suunniteltu tuote on harvoin kovin tarpeellinen ja sen ostamista onkin syytä harkita. Turhien tavaroiden ostamatta jättäminen vähentää syntyvän jätteen määrää ja on hyvä teko tulevaisuutta ajatellen.

 

Jätteiden kierrätyksestä HSY:n sivuilla:

https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/

Suomen luonnonsuojeluliitto:

https://www.sll.fi/

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Etelä-Suomi

 

 

 

14. Kertaa luonnonyrttituntemuksesi!
 

Kevät lähestyy! Juuri nyt on hyvä aika kerrata luonnonyrttiosaaminen.

Luonnonyrtit ovat kevään ensimmäistä satoa ennen varsinaista satokautta. Luonnonyrtit ovat myös aitoa lähiruokaa. Yrtit tuovat hyvää makua ruoanlaittoon. Ole kuitenkin tarkka mistä luonnonyrttisi keräät ja opi tunnistamaan syötäväksi kelpaavat kasvit. 

Maa- ja kotitalousnaiset järjestää etä- ja lähikoulutusta luonnonyrteistä. Osallistumalla koulutukseen vahvistat taitojasi ja osaat toimia vastuullisesti lähiluonnossa.  Nappaa siis koulutusvinkit talteen ja valmistaudu alkavaan sesonkiin. Esim. vuoden villivihannes vuohenputki taipuu mm. pestoksi ja on hyvin satoisa pihapiireissä. 
 

Vuohenputkipesto

1 dl huuhdeltuja, silputtuja, nuoria vuohenputken lehtiä

1 dl huuhdeltuja, silputtuja poimulehden lehtiä

2 dl maitohorsmaan versoja tai lehtiä

1 valkosipulinkynsi

2-3 tl suolaa

puolikkaan sitruunan mehu

1 dl auringonkukansiemeniä

1 dl rypsiöljyä

(0,5 dl vettä)  

 

Nostele kaikki ainekset kulhoon, luonnonyrtit huuhdeltuina ja hurauta ne sauvasekoittimella soseeksi. Lisää vielä tilkka vettä, jos haluat kastikkeesta ohuempaa. Tarkista maku ja tarjoa heti. 

 

Villiyrttejä keräämällä tuetaan ja arvostetaan luonnonmonimuotoisuutta. Seuraa piirikeskusten nettisivustoja ja somea, koulutuksia ja kursseja järjestetään pitkin kevättä.

 

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Länsi-Suomi

 

 

13. Rakenna hyönteishotelli - lisäät luonnon monimuotoisuutta ja puutarhan satoa!

Rakentamalla hyönteishotelleja voit lisätä kolopistiäisten, kuten kimalaisten ja erakkomehiläisten pesimäpaikkoja. Samalla edesautat pölytyksestä hyötyvien kasvien olosuhteita ja parannat mm. marja- ja omenasatoa. Kukkivat viljely- ja luonnonkasvit sekä puutarhamarjat ja hedelmät tarvitsevat hyviä pölyttäjiä tuottaakseen satoa. Tiesitkö esimerkiksi, että yhden mustikkaneliömetrin pölyttämiseen tarvitaan huimat 700 kimalaista.

Hyönteishotellit kannattaa ripustaa paikalleen jo maaliskuun puolella, hieman ennen pajujen kukkimista. Muista kiinnittää hyönteishotelli hyvin, ettei se heilu paikallaan. Pölyttäjien pesimisen kannalta on myös tärkeää valmistaa hotelli oikeanlaisista materiaaleista, jotta kolopistiäiset pystyvät hyödyntämään sitä. Unohda siis tikut ja heinät ja käytä materiaalina mm. järviruokoa, tai poraa sopivan kokoisia reikiä lehtipuupökkelöihin.

Lue ohjeet oikeaoppisen hyönteishotellin rakentamiseen: 

https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Lajit/Lajiensuojelutyo/Keinopesaohjeet(11783)

Tai katso video:

https://www.youtube.com/watch?v=jrEDqBAvum4

Tietoa pölyttäjistä ja keinopesistä: 

https://www.maajakotitalousnaiset.fi/sites/default/files/attachment/tietoa_polyttajista_ja_keinopesista.pdf 

 

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Keski-Suomi

 

 

12. Vaali pohjavettä!

 

Puhdas vesi on elinehto. Maailman vesipäivänä 22.3. halutaan tänä vuonna kiinnittää huomio pohjavesiin. 

Pohjavettä muodostuu sade- ja sulamisvesien imeytyessä maakerroksiin. Pohjavettä esiintyy maan uumenissa lähes kaikkialla. Ihmiselle merkittävimmät pohjavesivarastot on luokiteltu pohjavesialueiksi. Suomessa talousvedestä yli 60 % on pohjavettä tai tekopohjavettä.

Ympäristönsuojelulaki kieltää pohjaveden pilaamisen. Saastuneen pohjaveden puhdistaminen on hankalaa tai mahdotonta, joten pohjavesiä kannattaa jokaisen vaalia ennaltaehkäisevästi. Muista erityisesti seuraavat keinot:

Varastoi vaaralliset aineet oikein ja hävitä jätteet asianmukaisesti ja viivyttelemättä.

Pidä oma talousvesikaivosi kunnossa ja johda sade- ja sulamisvedet poispäin kaivosta.

Autoa ja koneita pestessä käytä pesupaikkoja, joissa pesuvedet johdetaan hiekan- ja öljynerottimen kautta jätevesiviemäriin.

Harkitse tarkkaan kasvinsuojeluaineiden käyttötarve, äläkä käytä niitä kaivojen ja lähteiden läheisyydessä. Kasvinsuojeluainerekisteristä (www.tukes.fi) voit tarkistaa pohjavesialueelle soveltuvat kasvinsuojeluaineet ja niiden käyttöohjeet.

Pohjavesialueilla kiinteistökohtaiset jätevesien käsittelyvaatimukset ovat tiukemmat. Tarkista vaatimukset ympäristönsuojelulaista sekä kuntasi ympäristönsuojelumääräyksistä.

Jos huomaat pohjavesialueella jätteitä, nestetynnyreitä tai -kanistereita, autonromuja, tai jälkiä muusta pohjavesiä pilaavasta toiminnasta, ilmoita asiasta kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.

 

Lisätietoa:

https://www.ymparisto.fi/pohjavedensuojelu/esitteet

https://www.mtk.fi/-/pohjavesi

https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi/Vesiensuojelu/Pohjaveden_suojelu/Pohjaveden_suojelu(17760)

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Itä-Suomi

 

11. Varo ruokaväärennöksiä!
 

Ruokaväärennökset ovat maailmanlaajuisesti yhtä suuri rikollisuuden ongelma kuin huumekauppa. Etenkin oliiviöljyt, juustot, liha ja kala ovat rikollisten suosiossa. Myös meillä Suomessa on ollut tapauksia, missä tuotetta myydään väärillä tiedoilla. Kuluttajan on vaikea kaikkea itse tarkistaa. Viranomaiset tekevät koko ajan työtä pysyäkseen ajan tasalla ja turvatakseen elintarvikkeiden aitouden ja turvallisuuden. 

Parhaiten tavallinen kuluttaja voi varmistaa aidon tuotteen hankinnan valitsemalla EU-alkuperämerkillä varustetun tuotteen. Näitä tuotteita valvotaan tarkimmin ja niissä väärennökset tulevat helpoiten esiin. Myös kotimaiset ja lähituotteet ovat turvallisia, sillä niissä tuotantoketjut ovat lyhyitä ja ne on helppo jäljittää.

Nimisuojasta voi lukea lisää täältä:

https://aitojamakuja.fi/nimisuoja/

 

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Keski-Pohjanmaa

 

10. Kasvata puutarhakasvien taimet itse siemenistä

Itse kasvatettujen kasvien seuraaminen tuottaa iloa jo sinänsä, mutta omavaraisuus ja läheltä saatavat kasvikset ovat myös ympäristötekoja. Myös pölyttäjät arvostavat kukkivia puutarhakasveja. 

Maaliskuussa on hyvä kylvää esim. tomaatit, paprika, chili sekä sellerit ja purjot, yrteistä rosmariini ja laventeli sekä kesäkukista mm. orvokit ja mustasilmäsusanna. 

Tarkista oikea esikasvatusaika siemenpussista, jotta taimet ehtivät kasvaa tarpeeksi ennen ulos viemistä, mutta eivät toisaalta kasva liian isoiksi ja honteloiksi sisällä. 

Lajikkeiden välillä voi myös olla eroja kasvatusajassa. Valitse sellaisia siemeniä, jotka sopivat Suomen ilmastossa kasvatettavaksi.   

Esikasvatuksessa tärkeää on puhdas kasvualusta. Parasta on ilmava ja kevyesti lannoitettu taimimulta. Mullan lannoite riittää yleensä lyhyeen taimikasvatukseen eivätkä taimet yleensä vaadi lisälannoitusta. 

Matalat, laakeat astiat ja taimiruukut ovat parhaita kasvatusruukkuja. Reiät astian pohjassa sekä alusastia auttavat kastelun säätelyssä. 

Monet lajit itävät parhaiten ja nopeimmin lämpimässä (22-25 asteessa). Itämisen jälkeen paras taimikasvatustila on viileä (noin 18-20 astetta) ja valoisa paikka, jolloin taimista kasvaa tukevia.  Etelänpuoleisilla ikkunalaudoilla luonnonvalo alkaa taimikasvatuksessa riittää maaliskuun puolivälistä alkaen. 

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Keski-Suomi

 

9. Opeta tähteiden hyödyntämistä nuorille!
 

Nuoren opiskelijan jääkaapista voi löytyä monenlaisia elintarvikkeita ja purkinpohjia. Mitään ei ehkä ole kovinkaan paljoa, mutta pienistäkin aineksista saa jo monta erilaista ateriaa. Helppoja aterioita tähteistä ovat vaikkapa kasvissosekeitto raejuustolla, kanakastike pastan seuraksi ja kinkkumunakas. Ruokahävikin minimointi on erittäin hyödyllinen taito sekä ilmaston että talouden kannalta. Vaikka moni nuori haluaa toimia ilmastoviisaasti, heille tähteiden käyttö voi kuitenkin olla uusi asia. Siksi he tarvitsevat tähän vielä neuvoja. Nuoria kannattaa ohjata tutkimaan jääkaapin sisältöä ennen kauppaan lähtöä. Voi hyvinkin olla, että jo olemassa olevat raaka-aineet riittävät. Hieman tuunaamalla niistä saakin aivan loistavan aterian! Nuorta voi pyytää lähettämään kuvan jääkaapin sisällöstä. Näin vanhemmat tai isovanhemmat voivat jakaa helppoja ja hyväksikoettuja tähderuokavinkkejä nuorelle.

Maa- ja kotitalousnaiset:

https://www.maajakotitalousnaiset.fi/palvelut/mkn-ruokaneuvot/hyvasti-ruokahukalle-vinkkeja-havikintorjuntaan

Ruokatieto:
https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokavisa-vastuullisuus-ruokaketjussa/ymparisto/voit-vaikuttaa-ruuan-ymparistovaikutuksiin/valta-ruokahavikkia/tuunaa

Saa syödä!

https://www.saasyoda.fi/vinkit

 

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Etelä-Suomi

 

8. Kokkaa jälkilämmöllä!

 

Tee huomisen hyvä teko hyödyntämällä jälkilämpöä ruuanlaitossa. Jälkilämpöä hyödyntämällä käytät energian hyödyksi kokonaan. 

Laskiainen lähestyy - mitä jos kokkaisit perinteisen hernekeiton leivinuunin jälkilämmöllä, yön yli hitaasti haudutellen?
Hernekeitto maistuu maukkaalta, kun sitä hauduttelee rauhassa, matalassa lämmössä. Ja mikä parhainta: ruoka valmistuu kuin itsestään.
Kokeile tehdä hernekeitto kasvisversiona kotimaisiin kasvisjauhisvalmisteisiin. 

Tavallisen sähköuuninkin jälkilämpöä voi hyödyntää valmiiden ruokien lämpimänä pitämiseen tai vaikkapa ruuantähteiden lämmittämiseen. Jotta ruuat eivät kuivahtaisi uunissa, peitä ne uuninkestävällä kannella. 

Muistathan talveen sopivat monet herkulliset pata- ja laatikkoruuat, mitkä kypsyvät herkullisiksi jälkilämpöä hyödyntäen. 
Myös vanhanmallisten hellojen levyt tuottavat jälkilämpöä, jolla voi kypsytellä tai lämmitellä ruokia. 

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Itä-Suomi

 

7. Vaihda riisi kotimaiseen vaihtoehtoon!

Riisi on maailman viljellyimpien ruokakasvien joukossa. Suomessakin sitä kulutetaan noin 6 kg / henkilö vuodessa. Riisi kasvatetaan kuitenkin kaukana meistä ja sen hiili- ja vesijalanjälki on moninkertainen esimerkiksi perunaan, ohraan tai kauraan verrattuna. 

Lähes kaikki riisiruoat on mahdollista korvata kotimaisilla suurimoilla. Esimerkiksi kaurasuurimoiden suutuntuma on lähes riisin veroinen, mutta sen ravintoarvot ovat huomattavasti riisiä monipuolisemmat. Kaura on myös luontaisesti gluteeniton kuten riisi. Kauran viljely tuottaa neljänneksen vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin riisi.
Perinteinen suomalainen ohra sopii puuron lisäksi myös lisukkeeksi tai pataruokien pohjaksi. Ohralla voi korvata riisin myös risottotyyppisissä ruoissa. Ohrasta tehtyä risottoa kutsutaan ohratoksi. 

Proteiinirikas viljantyyppinen kasvi kvinoa (quinoa)  on myös hyvä vaihtoehto sekä ravitsemuksellisesti että ympäristön kannalta. Muista kuitenkin valita kotimaista kvinoaa, sillä varmistat eettisyyden tämän alun perin Andeilta olevan herkun valintaan.

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Keski-Pohjanmaa

 

 

6. Ilahduta puhelulla, tee hyvän mielen teko!

Huomisen hyvä teko voi ollakin teko läheisen hyväksi jo tänään: ota yhteyttä ystävään! Onko sinulla yhdistyskavereissa maatalousnainen, tai muu ystävä tai tuttava, joka on jäänyt koronan takia tapaamatta? Ole ystävä, tee hyvän mielen teko,  ja soita hänelle puhelu ystävänpäiväviikolla.

Hyvä mieli tulee varmasti tutun äänen kuulemisesta sekä näkemisestä. Samalla voitte sopia yhteydenpidosta jatkossa. Kuvapuhelut ovat turvallinen tapa tavata ystävää. WhatsApin, Instagramin ja Facebookin mobiilisovellusten avulla voit soittaa ilmaisen kuvapuhelun. Jos et ole kokeillut sitä aikaisemmin, hyödynnä lähipiirin someosaamista ja ota eri kanavat haltuun. 

Mikäli sinulla on kasvanut huoli lähimmäisestä ja olet jo pitkään ollut huolissasi hänen jaksamisestaan, ei kannata jäädä tämän huolen kanssa yksin. Ota yhteyttä häneen tai hänen lähimmäisiinsä, tai tee huoli-ilmoitus oman kuntasi nettisivuilla.

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Länsi-Suomi

 

5. Hyödynnä pakastimen aarteet!

 

Onko sinulla hiihtoretkellä mehupullo, kuksa, vai käytätkö pillimehuja ja kertakäyttöastioita? Suosi omaa juomapulloa ulkoretkillä, niin ympäristö kiittää. Talvisella retkellä maistuu itse keitetty mehu. Nyt onkin paras aika hyödyntää pakastimen aarteita. Keitä ylivuotiset marjat maistuvaksi mehuksi! Muutenkin pakastimen sisältöä kannattaa käyttää ennen seuraavaa satokautta. 

Ohje kotimehun keittämiseen löytyy https://www.dansukker.fi/fi/resepteja/keitetyn-mehun-perusohje
tai youtube-linkistä https://www.youtube.com/watch?v=AJEffzWg4gQ  

Sokeritehdas sijaitsee täällä änsi-Suomessa, Säkylässä.

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Länsi-Suomi

 

 

4. Huomioi ympäristöasiat yriystoiminnassa!

Ympäristöasioiden huomioiminen on tänä päivänä useimmissa yrityksissä arkipäivää.  Moni kuluttaja arvostaa yrityksen ympäristövastuuta ja sitä kannattaa nostaa markkinoinnissa rohkeasti esille. Koska ympäristöala kehittyy jatkuvasti, kannattaa yrityksen ekologista jalanjälkeä seurata ja tarkistaa säännöllisesti.  

Suomessa on erilaisia ympäristöjärjestelmiä tai -sitoumuksia, joihin yritys voi osallistua. Yhteistä näillä on, että laaditaan kartoitus yrityksen nykytilanteesta ja asetetaan yritykselle ympäristötavoitteet, joita edistetään ja seurataan. Ulkopuolinen taho auditoi yritystä tietyin väliajoin ja yrityksellä on oikeus käyttää ympäristösertifikaattia, jos läpäisee auditoinnin. Sertifiointi on osa ympäristöjärjestelmää, joka on kehitetty kansainvälisen ISO14001-standardin pohjalta sopimaan kaikenkokoisille yrityksille. Tänä päivänä yritys voi myös hakea ilmastositoumusta, missä tavoitellaan hiilineutraaliutta tietyn ajanjakson sisällä.  Nämä viralliset järjestelmät ovat maksullisia yrityksille.  

Vaikka yritys ei halua käyttää virallista sertifikaattia, kannattaa niihin silti tutustua. Niistä löytyy hyviä ja arvokkaita vinkkejä yrityksen ympäristövastuun parantamiseen. Kannattaa käydä näillä sivulla hakemassa uusia ajatuksia ja vinkkejä omankin yrityksen ekologisen jalanjäljen vähentämiseen. Niin ympäristö kuin asiakas kiittävät.  

Näiltä sivuilta löydät ympäristövinkkejä yrityksellesi:

Ekokompassi

Ilmastositoumus

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Keskus

 

3. Syö särkeä ja muita luonnokaloja!

Käytä tuontikalatuotteiden sijaan kotimaisia kalasäilykkeitä. 

Mm. särkikalatuotteiden suosiminen auttaa puhdistamaan sisävesiä. Mitä enemmän kalaan sitoutuneita ravinteita saadaan kalastuksen kautta vesistä pois, sitä paremmin vesiekosysteemi voi. Kotimaista kalaa käyttämällä tuet suomalaista työtä.  Lisäksi lähellä pyydetyn ja tuotetun kalan ilmastokuorma on pienempi kuin kauempaa kuljetetun.

Hyviä kalareseptejä löydät mm. https://prokala.fi/reseptit/

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Keskus

 

2. Suosi sesonkeja!

Suosimalla sesongin kasviksia, hedelmiä ja marjoja ruokavaliossasi vähennät ruoasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Lisäksi lähellä kasvatettujen kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttäminen pienentää kuljetusten ja varastoinnin aiheuttamia ympäristöpäästöjä.  
Sesongin tuotteet ovat yleensä myös maukkaimmillaan ja hinnaltaan edullisia. Ekologisuutta lisää se, että kasviksien, hedelmien tai marjojen kasvattamiseen niiden luontaisilla kasvukausilla tarvitaan vähemmän ylimääräistä energiaa tuottamaan niiden tarvitsemaa lämpöä ja valoa. 

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Keskus

 

1. Kokeile roskareippailua - kerää lenkillä roskat luonnosta.

Luonnossa liikkuminen on monella tavalla meille hyväksi! Kun siihen yhdistää pienimuotoisen roskien keruun, tekee hyvää myös ympäristölle. Roskareippailulla tarkoitetaan juuri liikunnan ja roskien keräilyn yhdistämistä. Ennen tätä kutsuttiin siivoustalkoiksikin, ja juostessa tehtävää roskien keruuta kutsutaan ploggailuksi. Maa- ja kotitalousnaiset on järjestänyt roskareippailutapahtumia, mutta tapahtumien ollessa nyt tauolla voi roskia keräillä ulkoillessa vaikka perhepiirissä. Lapset on mukava saada mukaan roskareippailemaan. Roskareippailua voi tehdä itsenäisesti ja kevyesti ottamalla lenkille lähtiessä aina pienen roskapussin mukaan. Näin korona-aikaan käytettyjä maskeja on luonnossa paljon. Muoviroskat eivät maadu, ja esimerkiksi metalliset tölkit voivat aiheuttaa eläimille ongelmia luontoon jäädessään tai rehun sekaan joutuessaan. Roskia kerätessä kannattaa muistaa suojata omat kädet.

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Keskus

 

 

 

 

Jaa