Ravitsemussuositukset uudistuivat

Tuoreet ravitsemussuositukset tuntuvat tutulta: lisää kasviksia, vähemmän suolaa ja sokeria.  Suositusten mukainen ruokavalio on tämän hetkisen tutkimustiedon mukaan parhaiten terveyttä edistävä. Tiukka se ei kuitenkaan ole, vaan muistuttaa, että terveellisen ruokavalion voi koota monin tavoin.

- Unohdetaan nyt ihan kokonaan se, että jotain EI saisi syödä, summaa suosituksia laatineessa työryhmässä mukana ollut ravitsemustieteen professori Ursula Schwab.

Ruokakolmion vankan perustan muodostavat kasvikset, marjat ja hedelmät, täysjyväiset viljatuotteet ja peruna. Seuraavassa kerroksessa komeilevat kasviöljyt, margariinit, pähkinät, siemenet ja vähärasvaiset maitovalmisteet. Näitä suositellaan syömään runsaasti.

Useita kertoja viikossa ruokavalioon mahtuu myös kalaa ja siipikarjan lihaa. Sen sijaan punaisen lihan käyttöä kehotetaan rajoittamaan.
Pyramidin huipulle kipuavat sattumat: karamellit, sipsit, limonadit, makeat ja rasvaiset leivonnaiset - runsaasti sokeria ja suolaa sisältävät ruuat ja juomat.

LISÄÄ:
Kasviksia, palkokasveja
Marjoja, hedelmiä
Kaloja ja muita mereneläviä
Pähkinöitä ja siemeniä

VAIHDA:
Puhdistettu vilja täysjyväiseen
Voi ja voita sisältävät kasviöljyseokset, ”riinit” kasvimarjariineihin
Rasvaiset maitovalmisteet vähärasvaisiin tai rasvattomiin

VÄHENNÄ:
Lihavalmisteet (makkarat, leikkeleet yms), punainen liha
Lisättyä sokeria sisältävät juomat ja ruuat
Suola
Alkoholijuomat

Muista myös

  • D-vitamiinisuositusta on nyt hieman korotettu, mutta entistä useammat saavat silti riittävästi D-vitamiinia. Suositus on yli 2-vuotiaille 10 mikrogrammaa ja yli 75-vuotiaille 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. D-vitamiinilisä on tarpeellinen kaikille yli 60-vuotiaille, lapsille, nuorille sekä raskaana oleville ja imettäville äideille. Liioitella ei kannata: yli 20 mikrogramman annoksista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.
  • Seleenin saantisuositusta on hieman nostettu. Suomalaiset saavat hyvin seleeniä, sillä sitä lisätään lannoitteisiin. Runsaasti luomutuotteita käyttävillä saanti voi jäädä niukaksi.
  • Folaatin saantiin tulisi kiinnittää huomiota. Folaattia saadaan runsaasti vihreistä kasviksista, palkokasveista, marjoista ja täysjyväviljasta.

Lue lisää uusista ravitsemussuosituksista

Jaa