Jäsenistö juhli Maa- ja kotitalousnaisten 80-vuotista taivalta

Osoituksena järjestön merkityksestä ja voimasta järjestöväen juhla kokosi 16.11.2013 Tampereelle yli 600 naista ja muutaman miehen ympäri Suomen juhlistamaan 80-vuotista toimintaa maaseudun naisten hyväksi.

Juhla kokosi naisia ympäri Suomen. Maakunnista järjestettiin yhteiskuljetuksia, ja monella retkueella oli muutakin ohjelmaa. Juhlien lisäksi moni vieraili samaan aikaan Tampereella järjestetyillä Käden taidot -messuilla sekä nauttimassa Tampereen runsaasta teatteri tarjonnasta.

Tilaisuus avattiin juhlavasti Maa- ja kotitalousnaisten laululla, jonka on sanoittanut Oke Peltonen ja säveltänyt Ahti Sonninen. Ensiesityksensä laulu on saanut vuonna 1947.

Tilaisuudessa palkittiin juhlavuoden runokilpailun Näe hyvä lähellä voittajat. Kuvassa toiseksi sijoittunut Seija Peltomäki Etelämaasta ja kolmanneksi sijoittunu Teemu Paarlahti Mäntästä. Voiton runokilpailussa vei Maria Isoaho Nivalasta.

Kilpailun parhaimmistoa esittivät järjestöneuvos Pirkko-Liisa Ollila ja kulttuuritoimittaja Kaisa Pulakka.

Juhlan pääpuhujana oli kirjailija, FT Kirsti Manninen, joka kokoaa parhaillaan Maa- ja kotitalousnaisten historiikkia. Hän loi juhlassa katsauksen maaseudun naisten yhteistyön voimaan.

Manninen kuvasi, kuinka järjestön 80-vuotisen historian taustalla on talkoot ja yhdessä tekeminen ja miten naiset ovat aina kehittäneet asioita, jotka toimivat ja helpottavat arkea.
- Tämä kuva kuvastaa hyvin järjestöämme. Siinä on eri ikäisiä ja erilaisia naisia. Heillä on erilaisia tietoja ja taitoja. Tästä erilaisuudesta me akat saamme yhteistä voimaa!

Leikkimielisessä maakuntien välisessä kilpailussa arvuuteltiin Maa- ja kotitalousnaisten kampanjoita ja kerittiin lankaa. Voitoin vei läntistä Suomea edustava joukkue.

Naisia viihdytti Puhti sekä nuorten tyttöjen kansanmusiikkiyhtye Keeva. Puhdin perinnetohtorit saivat naiset ja ne muutamat miehetkin iloitsemaan muun muassa perinnezumban tahdissa.

 

Tilaisuuden juonsi trubaduuri Heikki Rönni

Juhlasta poistui iloisia ja voimaantuneita naisia.

Kuvat: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Mauno Honkanen

Jaa