Tutkiminen, tunnustelu, haistelu ja maistelu innostaa lapsia syömään lisää kasviksia

Maa- ja kotitalousnaiset järjestää alakouluissa Hevi-etsivä ja kasvisaarteen arvoitus -tapahtumia, joissa innostetaan lapsia tutustumaan ja syömään kasviksia monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti. 

Tapahtumassa on toimintarata, joka haastaa lapset itse tutkimaan, ihmettelemään, aistimaan ja kokemaan. Kasvisaarteen arvoitusta ratkotaan haistelemalla, tunnustelemalla, kuulostelemalla ja maistamalla erilaisia vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Lapsia rohkaistaan kuvailemaan kokemaansa luovasti ja ennakkoluulottomasti. Toimintarata perustuu Sapere-makukoulumenetelmään, jota käytetään lasten ruokakasvatuksessa.

Ronkelitkin uskaltavat maistaa

Hevi-etsivä tapahtumia järjestettiin jo viime syksynä ja toimintarata sai hyvää palautetta. Opettajat kiittelivät sitä, että itse tekeminen ja aistiminen tempaisee lapset mukaan ja rohkaisee. Yhdessä palautteessa todettiin, että tapa kannustaa myös luokan ronkeleita maistamaan monenlaisia kasviksia.

Hevi-etsivä ja kasvisaarteen arvoitus -tapahtumia järjestetään tänä syksynä alakouluissa ympäri Suomen kaikkiaan 46. Tapahtuman järjestää Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija. Hankkeen tavoitteena on lisätä 7–10
-vuotiaiden lasten kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä. Hanketta rahoittaa Suomen valtio.

Lasten kasvisten syöntiä on varaa lisätä

Kasvisten käytön lisäämiselle on suuri tarve, koska Lasten terveys (LATE) -tutkimuksen mukaan vain noin puolet ensimmäisen luokan oppilaista syö kasviksia lounaalla ja päivällisellä. Muilla aterioilla kasviksia syö vain joka kymmenes oppilas.

Tapahtuman lomassa puhutaan myös ateriarytmistä ja kouluruokailusta, sillä lasten ruokailutottumukset ovat muuttuneet säännöllisestä ruokailurytmistä napostelusyömiseen.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Niina Rantakari, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry.,
puh. 040 526 4619, niina.rantakari(at)maajakotitalousnaiset.fi

Jaa