Arkeen ja juhlaan

Nyt on aika ruveta metsästämään vanhoja järjestöasuja! Valtakunnallisia työ- ja edustusasuja oli käytössä useampiakin malleja ennen vuonna 1981 hyväksyttyä Maa- ja kotitalousnaisten sinivihreää järjestöpukua. Vanhin järjestöasumme oli maatalousnaisten siniruudullinen työpuku vuodelta 1937. Sen lisäasusteina voitiin käyttää valkoista kaulusta ja kalvosimia sekä tarvittaessa valkoista talousesiliinaa ja huivia.
 
Sodan jälkeen vuonna 1949 suunniteltiin uusi paitapukumallinen maatalousnaisten työpuku, joka oli vihreäruudullista kangasta. Sen kanssa käytettiin kotikutoista vaaleanharmaata puuvillaesiliinaa, jonka helmaa koristivat punaiset raidat. Tämä puku oli päällään myös niillä maatalousnaisilla, jotka olivat muonittamassa Helsingin olympialaisissa.
 
Vuonna 1954 otettiin käyttöön jälleen uusia maatalousnaisten työ- ja edustusasuja. Niitä tehtiin sekä punamustaraitaisista että kelta-sini-mustaraitaisista puuvillakankaista. Puuvillaisen työasun kanssa voitiin käyttää pukuun sopivaa yksiväristä vyötäröesiliinaa ja kolmikulmaista huivia. Edustusasua valmistettiin myös villakankaasta.
 
Pienviljelijäin Keskusliiton naisjäsenet saivan vuonna 1956 yhteisen vihreän järjestöpuvun. Juhlissa sen kanssa pidettiin kotikutoista villaista hartiahuivia. Työasuun kuului vaalea puuvillaesiliina ja hilkkamainen päähine. Pienviljelijäin Liiton naisjäsenten yhtenäinen asu hyväksyttiin vuonna 1959. Siihen kuului kotikutoinen huivi ja vyötäröesiliina, joissa oli vaalealla pohjalla vihreitä ja pehmeänpunaisia raitoja. Niitä käytettiin omien pukujen kanssa. 
 
Nyt metsästämmekin sekä näitä tässä lueteltuja vanhoja järjestöasuja että niitä paikallisia yhteisesti hankittuja työ- ja edustusasuja, joita tiedämme olleen käytössä eri vuosikymmenillä. Sain jo Anna-Kaarina Winqvist-Jaakkolalta tämän upean piirroksen hänen äitinsä Anna Winqvistin suunnittelemasta maatalousnaisten työpuvusta 1950-luvun puolivälistä. Kyselkääpä vanhoilta jäseniltänne heidän järjestöasuistaan ja niiden käytöstä. Olisimme ikionnellisia valokuvista ja muusta perimätiedosta ja odottelen niitä joko sähköpostiini kirsti.manninen (at) dlc.fi tai postiosoitteella Kirsti Manninen, Mäenpääntie 260, 04480 HAARAJOKI.

Jaa

Facebook Comments Box