Naisten yrittäjyydestä

Olen ollut tässä pestissä yli kymmenen vuotta ja välttänyt puhumasta naisyrittäjyydestä koko urani ajan.

Miksi? Kokemukseni mukaan naiset eivät halua erityiskohtelua, erivapauksia tai erottautua yrittäjänä sukupuolensa vuoksi. Jokainen vastaani tullut naisyrittäjäkandidaatti tai yrittäjäksi päätynyt on oivaltanut itse, että sukupuolesta riippumatta yritystoiminnan lainalaisuudet ovat samat.

Järjestimme lokakuun lopulla Minustako Mikro? -tilaisuuden yrittäjyydestä kiinnostuneille naisille. Mielessäni pohdin, miten viesti ymmärretään. Tulevatko naiset varta vasten heitä varten järjestettyyn tilaisuuteen?
Kyllä tulivat. Seuraavan viikon aikana sain useita pyyntöjä vastaavista infoista ympäri maakuntaa.

En edelleenkään usko, että naisyrittäjyys itsessään on se, mikä vetoaa. Kyse on muusta, kuulluksi ja nähdyksi tulemisen tarpeesta.

Tilaisuuden jälkilöylyt ovat vahvistaneet käsitystäni siitä, että sukupuolten tasa-arvo ei maaseudulla ole toteutunut mitä tulee yrittäjyyden mahdollisuuksiin ja mahdollistamiseen.

Miksi niin moni kokee, ettei tule vakavasti otetuksi? Tai yrittäjäkentän miehiseksi maailmaksi, johon on tunkeuduttava piireihin päästäkseen.

Näyttää edelleen siltä, että naisen pitää todistaa - ei pelkästään itselleen, vaan myös lukuisille muille, että hän pystyy, kykenee, jaksaa ja kestää. Tämän paineen alla moni helmi hautautuu ja kynttilä jää sen kuuluisan vakan alle.

Jos (nais)yrittäjä ei saa yritystään liitoon, niin suurin syy harvoin on liikeideassa tai toiminta-ajatuksessa, puhumattakaan naisen älyssä tai kyvyissä.  Yleisin syy on lähipiirin tuen puute. Läheisten on tärkeää ymmärtää, mitä yrittäminen vaatii ja oivaltaa, että omasta ruokakunnasta voi löytyä osaava, erityinen ja uniikki tyyppi.

Yrittäjyys tarkoittaa riskin ottamista, vastuuta, sitoumuksia, epävarmuutta ja tuntemattomia muuttujia. On viisautta mitoittaa riskit omaan taloudelliseen kantokykyyn, mutta mikä meistä on tehnyt niin epäonnistumista pelkääviä, ettemme uskalla edes yrittää?

Yrittäjyys vaatii itseluottamusta ja vahvaa uskoa omiin kykyihin. Mutta kukaan ei jaksa yksin. Ilman tukea annamme periksi ennemmin tai myöhemmin.

Naisjärjestön edustajana koen, että autamme parhaiten luomalla tilanteita, joissa naiset voivat kohdata, tulla kuulluiksi ja nähdyiksi.

Täysivaltaisesti ja omanlaisinaan.
 

Blogin kirjoittaja on Soili Hypén, Kainuun maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntija ja kypsään ikään ehtinyt MaaKotka, joka elelee mieluiten tunturimaisemissa ja tarkkailee ympäristöään yläilmoista käsin. Tämä MaaKotka arvostaa rohkeutta ja puhuu omaehtoisen elämän ja maaseutuyrittäjyyden puolesta.

Jaa

Facebook Comments Box