Kuuntele miten puhut!

Istahdimme hetkeksi alas asiakkaani kanssa juhlistamaan yritystukihakemuksen myönteistä päätöstä ja hänen valmistumistaan. Olimme syystäkin iloisia ja helpottuneita, koska iso työ oli tehty ja byrokratia sillä erää selätetty.
Lausuin ääneen omat ajatukseni tyyliin: "Nauti tästä päivästä. Tämä on niitä hetkiä, jolloin tie on hetken helpompi kulkea."

Heti perään kaduin kehnoa tsemppipuhettani alkavalle yrittäjälle. Huomaisin värittäväni hänen tulevaisuuttaan harmaalla värikynällä.
 
On totta, että yrittäjyys on vaativa laji. Läheskään kaikista ei ole siihen. Realiteetteja täytyy esiin tuoda, mutta ei intoa latistaen, epävarmuutta kylväen tai piruja seinälle maalaillen. Värittämisen sijaan minun tehtäväni on rohkaista, kannustaa, kuunnella ja auttaa.


Soili puhuu, kuva Ella Karttimo
 
Meidän suomalaisten perisynti on pessimismin ja negaatioiden sävyttämä puhe. Emme sitä itse aina edes tiedosta tai huomaa. Johtuuko synkistelymme siitä, että olemme kuulleet liikaa vertailua ja vähättelyä, liian vähän kannustavaa puhetta ja kiitosta?
 
Pitkin poikin maata kulkiessani tapaan jatkuvasti ihmisiä, jotka kamppailevat uskonpuutteen kanssa. Huolimatta siitä, miten kouluttautunut, ansioitunut, osaava tai kielitaitoinen ihminen on, näen, että vastakaiun ja kannustuksen puute lannistaa.

Tänä päivänä rohkaisua ja lähelle tulevaa, aitoa vuorovaikutusta todella kaivataan ja tarvitaan.

Meidän jokaisen sanoilla ja puheella on merkitystä. Se jättää aina jäljet, joko hyvät tai syvät.
 
Ihailen suuresti Kirsti Paakkasta, Saara Aaltoa, isoäitiäni Idaa ja Peppi Pitkätossua.

Paakkanen on kertonut, että hänen itseluottamuksensa perustan loi tytärtään kehuva ja ylistävä äiti. Samaa kaikua kuulen Saaran puheesta, jolle kodin kannustava ilmapiiri on ollut kaiken alku. Isoäitini kasvatti tyttäristään omanarvontuntoisia naisia kannustamalla heitä opiskeluun ja taloudelliseen itsenäisyyteen jo 1950-luvulla. Peppi tunnetusti on rohkeuden ja rajattoman optimismin ilmentymä.
 
Pojallani on isot unelmat. On mahdollista, etteivät ne koskaan toteudu.

Mutta tänä iltana soitan hänelle ja sanon: " Olet mahtava. Olen sinusta ylpeä. Olet parasta elämässäni."

Blogin kirjoittaja on Soili Hypén, Kainuun maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntija ja kypsään ikään ehtinyt MaaKotka, joka elelee mieluiten tunturimaisemissa ja tarkkailee ympäristöään yläilmoista käsin. Tämä MaaKotka arvostaa rohkeutta ja puhuu omaehtoisen elämän ja maaseutuyrittäjyyden puolesta.
 

Jaa

Facebook Comments Box