Virtavesikunnostusta talkoilla

Runsaslukuinen talkooväki työntouhussa sankkotalkoissa.

Impin päivä 11. kesäkuuta on Maa- ja kotitalousnaisten perinteinen tapahtumapäivä, jolloin monissa yhdistyksissä järjestetään erilaisia kuntoilu- ja ulkoilutapahtumia. Tänä vuonna teemana oli kyläily ja tutustuminen alueen muihin yhdistystoimijoihin – näin myös Limingassa.

Limingassa oli joukko alueellisia toimijoita miettinyt jo keväällä raskaan koronavuoden jälkeen, että voisi järjestää jotain turvallista ja reipasta talkoilua. Yhtenä kohteena oli mietitty Limingan läpi virtaavan Liminganjoen kunnostusta.

Limingassa asuva ProAgria Oulun ja Oulun Maa- ja kotitalousnaisten maisema- ja ympäristöasiantuntija Maarit Satomaa kuuli myös asiasta ja keskusteli virtavesikunnostustalkoiden järjestämisestä Oulun Kalatalouskeskuksen Heikki Tahkolan kanssa. Mukaan keskusteluihin liittyi myös LC Liminka-Liminganlahden innokas touhumies Arto Iwendorf. Yhdessä kolmikko alkoi viemään asiaa eteenpäin.

Oulu Kalatalouskeskuksen tekemässä Wärminkosken inventoinnissa 19.5. kävi ilmi, että kosket olivat moni-ilmeisiä, mutta kutu- ja poikastuotantoalueille tärkeä hienompijakoinen sora-aines oli huuhtoutunut tulvahuippujen aikana pois koskialueilta. Wärminkoskelle laadittiin kunnostussuunnitelmat kahteen kohteeseen. Suunnitelmien mukaan koskiin lisättäisiin soraa ja sorakoiden yläpuolelle tehtäisiin kivisiä virranohjaimia.

Talkoilua kahdessa vuorossa

Varsinaiset kunnostustalkoot Impin päivänä oli jaettu kahteen jaksoon, jotta kaikki innokkaat talkoolaiset ehtisivät iltalypsyjen jälkeen mukaan. Ensimmäinen jakso aloitettiin kello 14:n aikoihin yläjuoksulta, jossa apuna oli myös paikallinen maatalousyrittäjä Marko Pietilä traktorinsa kanssa. Koneen avulla neljä kuutiota soraa saatiin nopeasti ja pienellä vaivalla leviteltyä suunnitellusti uomaan. Sorat oli sponsoroinut Limingan kunta.


Yläosan kunnostus tehtiin pääosin traktorin avulla.

Yläosan kunnostuksen jälkeen innokas talkooväki siirtyi alemmalle kohteelle kahvittelemaan ja nauttimaan eriomaisia ja monipuolisia talkooeväitä. Kahvituksesta vastasi Limingan Maaseutunaiset, ja makkarat olivat sponsoroinut Atria.

Hyväntuulista talkooväkeä ansaitulla tauolla.

Leppoisan virkistäytymisen jälkeen paikalle saapui lisää talkoolaisia ja varsinaiset sankkotalkoot voitiin aloittaa. Talkoolaisia oli niin runsaasti, että sankkoketjutusta tehtiin kahdessa eri jonossa. Reilun tunnin päästä pidettiin jälleen huilia. Mehu ja vesi kävivät kaupaksi, olihan hellettä lähes 26 astetta.

Talkoot kestivät yhteensä yli viisi tuntia, jona aikana jokiuomaa sorastettiin noin kymmenellä kuutiolla. Talkoot sujuivat hyvin, loukkaantumisia ei sattunut, eikä kukaan saanut lämpöhalvausta helteestä huolimatta.

Yhteistyö kantaa hedelmää

Kunnostustalkoiden yhtenä keskeisenä tarkoituksena oli tehdä Wärminkoskesta esimerkkikohde, jonka avulla voidaan innostaa kuntalaisia konkreettisiin vesistötekoihin. Katsoessani talkooväen ilmeitä päivän päätteeksi uskon, että tämä yhteistyö kantaa hedelmää myös jatkossa.

Liminganjoen virtavesikunnostustalkoisiin osallistui laaja joukko liminkalaisia ja alueellisia toimijoita kuten ProAgria Oulun Voimaa vesistöistä -hanke, Limingan Maaseutunaiset, Limingankylän jakokunta, LC Liminka-Liminganlahti, Limingan Yrittäjät, MTK-Liminka ja Limingan kunta. Tämä päivä oli osa Pieni pala maaseutua -kampanjaa.

Jäämme innolla ja mielenkiinnolla seuraamaan, kantaako yhteinen ponnistuksemme haluttua tulosta myös joen harjuksille, joita toivottavasti alkaa esiintyä entistä runsaammin.

Nöyrin mielin kiitos kaikille osallistuneille. Tästä on hyvä jatkaa: Yhteistyössä on voimaa!

Heikki Tahkola
toiminnanjohtaja
Oulun Kalatalouskeskus

Jaa

Facebook Comments Box