Leivo ruisleipää

Kuva: Sari Toikkanen

Leivo ruisleipää

Leivän leipomisen jaloa taitoa kannattaa vaalia - tai harjoitella, jollei sitä vielä osaa.

Ruisleivän leipominen on hitaan elämän luksusta. Pirteästi kupliva juuri ja kauniisti kohoava leipätaikina kertovat onnistuneesta valmistelusta. Leipätaikinan alustaminen on oikeaa taikinaterapiaa, jossa mieli lepää.

Leivän leipomisen jaloa taitoa kannattaa vaalia - tai harjoitella, jollei sitä vielä osaa. Palkintona on unohtumattomia leivonta- ja makuelämyksiä, joita kannattaa jakaa myös perheen ja ystävien kanssa. Lopputuloksena saa nauttia myös vastapaistetun leivän lumoavasta tuoksusta ja mausta!

Perinteisin mielikuva ruisleivän leivonnasta yhdistyy maalaistaloon ja leivinuuniin, mutta leivonta onnistuu myös kaupunkikodissa ja tavallisessa sähköuunissa. Rohkeasti vaan kokeilemaan. Tavalliseen sähköuuniin on maltettava tehdä tarpeeksi pieni taikina, jotta leivät saa paistettua kohtuullisessa ajassa.

Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät ruisleivänleivontakursseja. Kysy kurssia lähimmästä piirikeskuksesta.

Tämä aineisto on tuotettu Ruisleipätalkoot -hankkeeseen, jota totetuttivat Maa- ja kotitalousnaiset yhteistyössä MTK:n kanssa. Hanketta ja aineiston tuottamista rahoitti Maa- ja metsätalousministeriö vuosina 2011-2012.

Jaa