Etelä-Pohjanmaan naurisleipä

Leivät syörähän heti lämpöösenä voin kans ja jos sattuu jäärä, loput kylymänä

Naurisleipä Astan sylissä
Kuva: Jarmo Vainionpää

Perinteinen naurisleipä

(4–6 leipää)

1,5 l nauriita paloiteltuna
1,5 tl suolaa
25 g hiivaa
2,5–3 l jauhoja (ohra-, ruis- ja vehnäjauhoja kaikkia yhtä paljon)

  1. Kuori ja paloittele nauriit ja laita kattilaan. Lisää vettä sen verran, että lohkot peittyvät. Kun nauriit ovat pehmeitä, kaada keitinvesi talteen toiseen astiaan ja survo nauriit soseeksi. Jätä sose ja keitinvesi hetkeksi jäähtymään.
  2. Liuota kädenlämpöiseksi jäähtyneeseen nauriiden keitinveteen hiiva ja lisää seos naurissurvokseen suolan kanssa hyvin sekoittaen.
  3. Alusta taikinaan jauhot. Laita kaikkia jauhoja yhtä paljon (noin litra/jauho). Taikina saa olla pehmeää.
  4. Leivo taikinasta ohuita, noin 1–1,5 cm paksuisia pyöreitä leipiä.
  5. Pistele leivät haarukalla ja paista saman tien kuumassa uunissa 275–300 asteessa. Mikäli teet leivät kylmään naurissurvokseen, anna leipien kohota lämpimässä noin puoli tuntia ennen paistamista. Parhaimmillaan leivät ovat lämpimänä voin kera.

Etelä-Pohjanmaalla nautitaan nauriista

Etelä-Pohjanmaan erikoisuus ja maakuntaleivän titteliä kantava herkku on naurisleipä. Naurista on viljelty runsaasti ja huonojen säilytysmahdollisuuksien vuoksi sitä on syöty syksyllä reilusti ja mielikuvitusta käyttäen.

- Teurasaikaan, kun uuneja on lämmitetty tiheämpään, myös leipiä on ollut kätevä tehdä samalla uuninlämmityksellä, kertoilee naurisleivän historiasta kotitalous- ja yritysneuvoja Asta Asunmaa, Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksesta.

Naurisleipä on ollut kätevää, nopeasti kuumassa uunissa paistettavaa herkkua. Leivät on nautittu heti lämpimänä runsaan voin kera. Se on myös ollut hyvä lämpimäinen vietäväksi naapuriin.

Naurisleipään ei ole yhtä ainoaa oikeaa ohjetta, vaan joka talolla on ollut oma versionsa. Yksi tekee leipänsä pelkästä ruisjauhosta, toinen ei käytä taikinassa ollenkaan hiivaa ja kolmas imellyttää naurissoseen yhdessä jauhojen kanssa yön yli ennen leivän tekoa.

Astan suuhun maistuu parhaiten naurisleipä, joka tehdään saman tien imellyttämättä ohra-, ruis- ja vehnäjauhoja käyttäen. Tällä ohjeella leivottua leipää ei tarvitse edes kohottaa, kun se leivotaan lämmintä nauriiden keitinvettä ja sosetta käyttäen.

Parhaat naurisleivät syntyvät syksyn ensimmäisistä makeista nauriista. Isommat nauriit ovat helposti puisevampia ja leivästäkin tulee silloin hieman ”tikkuista”.

Naurisleipä on terveellistä herkkua.
- Ainut pieni miinus ovat mahdolliset ilmavaivat, joita nauris ja tuore leipä voivat helposti aiheuttaa, nauraa Asta.

Leipä ei ole ainut tapa nauttia nauriista. Asta muistaa lapsuudestaan miten nauriita on kaaputettu, eli leikattu nauriista ”kansi” pois ja syöty herkullista sisusta lusikalla. Nauriista on valmistettu myös haudikkaita eli kypsytetty hiilloksella takassa kypsäksi.