Keskipohjanmaalainen sekaleipä

Sekaleipä on Keski-Pohjanmaalla varsin yleinen arkileipä

Ksekipohjanmaan sekaleipä

Sekahiivaleipä

5 dl maitoa
25 g hiivaa
2,5 tl suolaa
2,5 dl vehnäjauhoja
n. 1 l ohrajauhoja

Liuota hiiva haaleaan maitoon ja lisää suola. Lisää joukkoon ohrajauhoja sen verran, että saat sakean vellin. Anna seoksen seisoa noin tunnin ajan.
Lisää vehnäjauhot ja alusta taikina ohrajauhoilla. Lisää ohrajauhoja varovasti, ettei taikinasta tule liian kovaa. Voit maustaa sen myös aniksella ja kuminoilla. Nostata taikina kaksinkertaiseksi.
Leivo taikina ohuehkoiksi leiviksi ja nostata ne.
Pistele leivät ja paista 225 asteessa 15–20 minuuttia kauniin ruskeiksi leiviksi. Ohraleipä on tuoreena erittäin maittavaa. Parasta se on leipomispäivänä.

    Ruissekaleipä

    1,5 l piimää
    1 l lämmintä vettä
    25 g hiivaa
    ruisjauhoja
    1,5 rkl suolaa
    n. 0,5 kg vehnäjauhoja
    n. 0,5 kg ohrajauhoja (alustetaan)

    Liota hiiva illalla haaleaan piimä-vesi seokseen. Sekoita joukkoon ruisjauhoja niin paljon, että saadaan paksu vellimäinen juuri. Taikinajuuri saa hapata yön yli.
    Lisää aamulla juureen suola ja alusta vehnä- ja ohrajauhoilla pehmeä taikina. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi. Noussut taikina on kuohkeaa
    Vanuta taikina hyvin ja leivo taikinasta reikäleipiä tai puolipaksuja limppuja.
    Pistele ja kohota niin kauan, kunnes leipien pinnat hieman halkeilevat.
    Paista leipiä 250–270 asteessa uunin arinalla. Reikäleipien paistoaika on noin puoli tuntia ja limppujen vajaa tunti. Paistaminen onnistuu hyvin myös sähköhellan uunissa.

      Sekaleipää Keski-Pohjanmaan tapaan

      Keski-Pohjanmaalla leipää on leivottu niistä jauhoista, mitä kulloinkin on tarjolla ollut. Alueen omimmaksi leiväksi on muodostunut sekaleipä. Sen ainesosat vaihtelevat sen mukaan, missä päin leipää leivotaan. Yksi leipä hapatetaan juurella, toinen kohotetaan hiivalla. Joskus taikinaan käytetään myös ruisjauhoja, joskus vain ohraa ja vehnää. Joku lorauttaa leipätaikinaan piimää tai maitoa, kun toisaalla leivotaan pelkkään veteen. Sekaleipä on saanut paikallisesti myös eri nimiä. Esimerkiksi Lestijärvellä sekaleipää on kutsuttu nimellä hiillikko, koska se paistettiin ensimmäisenä kuumalla arinalla.

      Kaikkiaan Keski-Pohjanmaan leipäkulttuuria kuvaa se, että leipäohjeet ovat vahvasti muokkautuneet ajan saatossa. ”Perinteisesti on ohravoittoisesta sekaleivästä kyse, sillä vehnä ei ole menestynyt hallanaralla maalla”, kiteyttää Seija Varila, Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten kotitalous- ja yritysneuvoja.

      Sekaleipä on ollut varsin yleinen arkileipä. Edes muodolla ei ole merkitystä: leipää sopii muotoilla sekä limpuksi että reikäleiväksi. Mitään erityisiä mausteita ei tarvita, vaikka toki sekaan voi ripauttaa vaikkapa anista tai kuminaa.
      Leipomisessa kannattaa kiinnittää huomiota jauhojen karkeuteen. ”Jos käyttää karkeita jauhoja, kannattaa muistaa että ne turpoavat nesteessä aika lailla. Jauhoja voi helposti tulla laittaneeksi liikaa”, muistuttaa Seija. Sekaleipä on parhaimmillaan, kun sen nauttii uunituoreena.