Pääsiäispavlova

Marenkiherkku Pavlova on juhlava pääsiäispöydän kruunu

Pääsiäispavlova
Kuva: Timo Viljakainen

Pääsiäispavlova

8 annosta

Pohja
4 valkuaista
2 dl sokeria
1 tl peruna- tai maissijauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunamehua tai 1 maustemitta suolaa

Tyrnisiirappi
1 dl sokeria
1 dl tyrnimehua

Täyte
4 keltuaista
0,5 dl sokeria
0,5 dl tyrnimehua
nokare voita
2 dl vispikermaa

Pinnalle
2 appelsiinia ja appelsiinin kuorta
1 dl tyrnimarjoja

  1. Laita uuni lämpenemään 125 asteeseen ja aseta leivinpaperi uunipellille.
  2. Tee pohja. Erottele kananmunien valkuaiset kulhoon. Säästä keltuaiset täytettä varten. Käytä putipuhdasta ja kuivaa astiaa. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
  3. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään.
  4. Lisää sokeriseos lusikallinen kerrallaan valkuaisvaahdon sekaan ja jatka vatkaamista, kunnes seos on kuohkeaa, kiiltävää ja sokeri on ehtinyt sulaa sekaan kokonaan.
  5. Sekoita marenkivaahdon joukkoon sitruunamehu tai suola.
  6. Levitä marenki leivinpaperin päälle halkaisijaltaan noin 25 cm:n pohjaksi. Jätä pohja keskeltä matalammaksi täytettä varten. Halutessasi voit käyttää myös pursotinta.
  7. Kuivata pohjaa 125-asteisessa uunissa, kunnes se on täysin kypsä ja kevyt (noin 2 tuntia). Anna pohjan jäähtyä rauhassa.
  8. Keitä tyrnisiirappi. Kaada kattilaan mehu ja sokeri. Keitä kasaan noin 10 minuuttia.
  9. Valmista täyte. Kaada keltuaiset, sokeri ja tyrnimehu kattilaan. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Lisää nokare voita ja jäähdytä kiisseli.
  10. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita varovasti tyrnikiisseliin. Levitä tai pursota täyte marenkipohjan keskelle.
  11. Pese appelsiini huolellisesti. Raasta tai höylää esimerkiksi kuorintaveitsellä ohuita siivuja keltaisesta kuorenosasta. Kuori ja viipaloi appelsiini nahattomaksi.
  12. Asettele appelsiiniviipaleet ja tyrnimarjat täytteen päälle. Valuta päälle tyrnisiirappia. Koristele appelsiininkuorella.

Vinkki! Marengin vaahdotuksessa tarvitaan tarkkuutta. Pienikin rasvatahra tai vesitippa kulhossa voi estää vaahtoutumisen. Sama vaikutus on pienelläkin määrällä keltuaista valkuaisen joukossa.