Parsapiirakka

Keväinen piirakka leivotaan tuoreesta parsasta

Parsapiirakka
Kuva: Timo Viljakainen

Parsapiirakka


(vuoka, halkaisija n. 30 cm tai 2 kpl suorakaidevuokia n. 35 x 10 cm)

3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunasosejauhetta
2 tl leivinjauhetta
100 g voita tai margariinia
2 dl kylmää vettä

Täyte
500 g vihreää parsaa
1 l vettä
0,75 tl suolaa
2 tl sokeria
1 rkl voita tai rypsiöljyä
(muutama kirsikkatomaatti)
1,5 dl (75 g) juustoraastetta (esim. kermajuustoa, mozzarellaraastetta)
3 munaa
2 dl kevytkermaa
1 dl maitoa
1 tl kuivattua kirveliä
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

Valmista pohja: Mittaa kulhoon kuivat aineet, sekoita ainekset. Nypi sekaan voi tai margariini kunnes seoksesta tulee murumaista. Lisää vesi. Sekoita tasaiseksi, älä vaivaa.

Taputtele taikina jauhotetulla kädellä heti sen valmistuttua (jolloin taikina on pehmeää ja helppo levittä) voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin.

Kuori parsat ja leikkaa tyviosasta puinen osa pois. Keitä parsat laakeassa kattilassa suolalla, sokerilla ja rasvalla maustetussa vedessä. Valuta. Puolita tomaatit.

Asettele parsat pohjalle. Ripota juustoraaste päälle.

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää nesteet. Mausta. Kaada seos tasaisesti täytteen päälle

Asettele tomaatinpuolikkaat leikkauspinta ylöspäin pohjalle.

Paista 200 asteessa 25–35 min uunin alimmalla paistotasolla.

    VINKKEJÄ!

    • Käytä piirakkaan parsan tilalla nuoria maitohorsman versoja. Esikeitä myös ne. Myös muut kasvikset sopivat piirakan täytteeksi.
    • Keraamisessa vuoassa piirakka paistuu hitaammin kuin metallisissa pinnoitetuissa vuoissa.

    Ohje on ilmestynyt Koti ja maaseutu -lehdessä 4/2015.