Arvostettu ja maukas mäti

Mädit ylärivissä vasemmalta on muikku, kirjolohi, hauki ja alarivissä made, siika, silakka, simppu. Kuva ProKala ry.

Kalan mäti on arvostettua ja maukasta herkkua. Se on parhaimmillaan vähän ennen kalan kutuaikaa. Mäti joko lypsetään tai kalan avaamisen yhteydessä otetaan talteen erilliseen astiaan. Kalojen kutuajat vaihtelevat lajeittain. Mateen kutuaika on alkuvuodesta. Syksyllä kutevat muikku ja siika, joiden mäti on erityisen arvostettua. Kirjolohen kutuaika on keväällä. Silakka sen sijaan kutee sekä keväällä että syksyllä.

Kaupoissa mätiä on saatavana ympäri vuoden joko tuoreena tai pakastettuna. Makeanveden kalojen ahvenen, hauen, mateen ja kiisken mäti täytyy pakastaa suolaamatta ennen nauttimista mahdollisten loisten tuhoamiseksi. Mädin tulee olla vähintään yhden vuorokauden pakastuslämpötilassa (-18 °C). Mäti pilaantuu nopeasti, eikä sitä pidä säilyttää pitkään jääkaapissa. Miedosti suolattu mäti säilyy jääkaapissa noin vuorokauden. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa ja nautitaan mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen.

Mätimunien koko ja väri vaihtelee kalalajin mukaan. Mateen ja muikun mätihelmet ovat pienimpiä ja väriltään vaaleankeltaisia ja oranssinkeltaisia. Kirjolohen mäti taas on suurirakeista ja oranssipunaista. Härkäsimpun mäti on myös melko suurirakeista ja väriltään harmaanvihreää.

Mäti maistuu blinien kanssa, mutta sitä voidaan tarjota myös kalapöydässä, uuniperunoiden, kananmunanpuolikkaiden tai pikkusuolaisten täytteenä ja voileipien päällysteenä. Mädistä valmistetaan kastikkeita, hyytelöitä ja vaahtoja. Isorakeinen kirjolohen mäti on näyttävä ruokien koristeena. Kastikkeisiin, murekkeisiin ja vaahtoihin voi käyttää esimerkiksi siian- tai muikunmätiä.

Jaa