Viulunrakentajasta puutaitelijaan

Piirros: Virpi Penna

Käykää vierailulla puuta käyttävässä käsityöyrityksessä, tutustukaa tuotteisiin, joilla on tekijä ja tarina.  Valmiissa töissä on näkyvissä käsityömäisyys ja yksilöllisyys. Samalla osoitatte arvostusta pienyrittäjän työtä kohtaan. Taito on saavutettu vuosien työllä ja työn tuloksista ollaan syystä ylpeitä.

Käden taidoilla on pitkät perinteet suomalaisessa kulttuurissa. Puuta työstävissä käsityöyrittäjissä on monenlaista taitajaa; esimerkiksi puuveneen tekijät, viuluntekijät, punojat, huonekalupuusepät, käyttöesineiden tekijät, tuohityöntekijät ja perinnerakentajat. Puuta käyttävät myös tervan ja hiilen polttajat.

Puutaiteilijat saavat puun ilmeen ja sielun esille. Teosten katsominen on nautinto ja herättää monenlaisia tunteita. Tekijöitä löytyy perinteisistä puunveistäjistä moottorisahan käyttäjiin.  ITE- taiteen puunveistossa yhdistetään käsityöperinnettä ja kuvanveistotaidetta.

  • Järjestäkää joko yksittäinen tutustumiskäynti tai koko päivän retki ” Puu taipuu taitajan käsissä” – tutustumis- ja ostosretki käsityöyrityksiin..
  • Valitkaa puuta käyttävät käsityöyritykset, joihin haluatte tutustua. Yrityksiä löydätte mm. alla olevista nettiosoitteista.
  • Hyödyntäkää yrityksiä valittaessa omien jäsentenne osaamista, mitä yrityksiä he tuntevat.
  • Sopikaa yrittäjän kanssa aika, toiveet esittelystä ja esittelyn korvaus.
  • Kysykää kahvimahdollisuudesta ja työhuonemyymälästä.

Muun muassa näistä osoitteista löydätte sopivia kohteita:

http://www.puusepanteollisuus.fi/jasenyritykset/
www.puuveneveistajat.fi
www.viulunrakentajienkilta.fi
www.puutaide.fi
www.puuveistos.fi
www.itenet.fi/ite-taide
www.mattikurkela.fi (Juva)
www.woodplanet.fi (Sastamala)
www.leokarppanen.net (Kitee)
www.puunsielu.fi (Onkamo)
www.pohjois-karjala.org/kunnat/lieksa > matkailu > paateri – Eva Ryynänen

Jaa